TOP-3.2.1-15-GM1- 2016-00029

Kunszigeti Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola épületenergetikai korszerűsítéseProjekt címe: A Kunszigeti Két Tanítási Nyelvű
Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola
épületenergetikai korszerűsítése
Projekt azonosítószám: TOP-3.2.1-15-GM1-
2016-00029

Falunk fejlődésének alapja a takarékos gazdálkodás, az átgondolt, egymásra épülő fejlesztési feladatok meghatározása, a következetes munka, és a sikeres pályázatok.
A megvalósuló felújítások, beruházások évről-évre jelentősek.A "Kunszigeti Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola és AMI energetikai felújítása" címen projektünket az Irányító Hatóság támogatásban részesítette, pályázatunk sikeres, a támogatási szerződés aláírásra került, a támogatás összege: 68,1 millió forint. A pályázat azbesztmentesítést (palacserét), az épület külső hőszigetelését (a műemlékvédelmi előírások alapján), a bejárati ajtók cseréjét, akadálymentesítést, valamint levegő-levegő hőszivattyú rendszer kialakítását, fűtéskorszerűsítést tartalmaz. A pályázati dokumentáció része volt a költségvetésen túl az építési engedélyezési terv és az Örökségvédelmi Hatóság engedélye a kivitelezés megkezdéséhez. Szükség van az építési tenderterv elkészíttetésére, a gépészeti kiviteli tervre, az energetikai számításokra. A kivitelező kiválasztása közbeszerzési eljárás keretében történik. A kivitelezést 2018 tavaszi-nyári időszakába tervezzük, melyet számos tényező befolyásol, a megoldásukon folyamatosan dolgozunk.

Műszaki tartalom: külső szigetelés, héjazat (pala) cseréje, levegő-levegős hőszivattyús rendszer kialakítása.
A közbeszerzési eljárás, az árajánlatok elemzése folyamatban van.


RÖVID ÖSSZEFOGLALÁS A PROJEKTRŐL


Az épület fűtési energiaellátására inverteres, változó tömegáramú levegő/levegős hőszivattyús berendezés kerül beépítésre. A fűtési teljesítményigénynél a kapott épületszerkezeti adatokat, valamint a felmérés során rögzített igényeket vettük figyelembe. A dokumentációban szereplő beépített névleges fűtési teljesítmény 75 kW. A tantermek fűtésére az elhelyezhetőségi szempontok alapján, oldalfali vagy mennyezetkazettás egységek kerülnek beszerelésre. A berendezések változó szívóoldalúak, kiválasztásuknál kiemelten fontos szempont, hogy alacsony zajszintűek (22/28dB(A)) Elhelyezésüktől függően gipszkartonos elburkolást kapnak. Ezt követően kerülnek beépítésre a befúvó (kétsoros, állítható lamellázatú, RAL 9010 színű) és elszívó (egysoros, állítható lamellázatú, RAL 9010 színű) anemosztátok, valamint szükség szerint a gyártóműi előírásoknak megfelelő pozíciójú kezelőajtók (400x400mm-es) A változó hűtőközeg áramú rendszer direkt elpárologtatással képes a felfűtött hőcserélő egységeken hőt leadni. Jelen beruházásnál a levegő-levegő hőszivattyús, Zuba-Dan technológiájú rendszer kerül beépítésre, vagy ezzel egyenértékű műszaki tartalom. A rendszer R-410A környezetbarát hűtőközeggel dolgozik. Működési tartomány: fűtés során -25°C-tól
+15,5°C-ig, melynek köszönhetően még a leghidegebb külső hőmérséklet esetén is alternatív fűtés nélkül alkalmazható. A rendszer az egyedülálló műszaki fejlesztések révén -15°C-os külső hőmérséklet esetén is képes a 100%-os fűtési teljesítményének leadására. A nagy csövezési hossz tág elhelyezési lehetőséget tesz lehetővé. Mivel a rendszerben környezetbarát R-410A hűtőközeg áramlik, nem víz, így fagyveszély nem alakul ki. A fejlesztés keretében az épület hőszigetelése és nyílászáró korszerűsítés is történik. A kötelezően megvalósítandó tevékenységek között elvégezzük a
tetőfedés szórt azbesztmentesítését és a projektarányos akadálymentesítést is. Ezek alapján a jelenlegi GG kategória helyet CC energetikai besorolást kap az épület.

Múlthét óta gondolkodtam, hogyan kéne kezdenem, mert nem szeretném, hogy félre értés legyen belőle. Mivel szeretek itt dolgozni, és jó a csapat. Ezrét nyíltan fogok beszélni.
Forrás: https://goo.gl/KoDBBJMiniszter a tanévnyitón - újult energiával indul a tanév a kunszigeti iskolában - fotók
A kunszigeti iskola épületenergetikai korszerűsítésen esett át a nyári szünetben. A pályázaton nyert 68,1 millió forintból a korábbi, elavult földgáz-fűtést egy korszerű, levegő-levegő hőszivattyúrendszerre cserélték, amely két kültéri és 46 beltéri egységgel a legtakarékosabb fűtési módszer. A rendszer a külső levegőből nyeri a hőt, melyet felmelegítve befúvásos módszerrel melegíti a tantermeket.
A berendezés egyrészt környezetvédelmi szempontokat szolgál, hiszen takarékosan bánik a természeti erőforrásokkal, különös tekintettel a vízkészlet védelmére, másrészt pedig energiatakarékos: csak addig szükséges üzemeltetni, amíg a tantermeket használják.A fűtőrendszer, valamint az épület teljes áramellátását egy korábbi sikeres pályázat eredményeként, felszerelt napelemek biztosítják. A tanévnyitón vasárnap nem csak Farkas Liza Erzsébet, az iskola igazgatója, hanem Lendvai Ivánné polgármester is köszönte mindenki munkáját, akik a nyári hónapokban segítettek, hogy szeptemberre elkészüljön az intézmény.
Az átadó ünnepségen dr. Nagy István agrárminiszter hangsúlyozta, ha egy település számára fontos a jövője, akkor az iskolába fektet - így történt ez Kunszigeten is. Németh Zoltán a Győr-Moson-Sopron Megyei Ön kormányzat elnöke pedig úgy fogalmazott, a korszerűsített intézmény jó példa arra, hogy lehet tenni korunk egyik legnagyobb problémája, a klímaváltozás ellen.